Bilgisayar destekli tasarım (CAD) daha popüler hale geldikçe, Tersine Mühendislik, 3D bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM), bilgisayar destekli mühendislik (CAE) ve diğer yazılımlarda kullanılmak üzere, varolan parçaların üç boyutlu sanal modellerinin yaratılması için kullanılabilir bir metod haline gelmiştir. Tersine mühendislik işlemi bir objenin ölçümünü ve ardından üç boyutlu model olarak oluşturulmasını içerir.Fiziksel objenin boyutları, koordinat ölçme makinesi (Coordinat measuring machine,CMM), üç boyutlu üçgenli lazer tarayıcılar, üç boyutlu yapısal ışık sayısallaştırıcılı tarayıcı veya bilgisayarlı tomografi gibi üç boyutlu tarama teknolojileri kullanılarak ölçülebilir. Genellikle bir nokta bulutu olarak temsil edilen Ölçülmüş veri kendi başına, topolojik bilgi eksikliği taşır ve bu yüzden sıklıkla, üçgen kaplı ağ veya bir CAD modeli gibi daha kullanışlı bir formata dönüştürülür. Catia,Rahino,Rapidform veya Geomagic gibi uygulamalar ile nokta bulutları; CAD, CAM, CAE gibi uygulamalarda veya görselleştirmede kullanılabilecek formatlara dönüştürülür. Tersine Mühendisliğin amaçlarını genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Tersine Mühendisliğin Amaçları:
FORMAKSAN olarak hertürlü Makina,Otomotiv,Mobilya,Sanatsal,Medikal vb bir çok sektöre ait parçaları 3d Optik veya Lazer olarak taradıktan sonra yüksek ölçü hassasiyete bağlı olarak A Class yüzeye sahip olacak şekilde Katı modele dönüştürmekteyiz.
Organik olarak değerlendirdiğimiz,ölçüden ziyade görselliğin önemli olduğu parçalarda Patch yüzey modelleme de yapmaktayız.Firmamızın 3d taramasını yaptıktan sonra Katı Modele dönüştürdüğü bazı uygulama örneklerini aşağıdaki resimlerden görebilirsiniz.